Verzorgingstips om de kwaliteit van jouw kleding te behouden

t-shirt

Het kopen of krijgen van nieuwe kleding zorgt bij veel mensen voor een goed gevoel en een versterking van het zelfvertrouwen. Nieuwe kledingstukken zijn dan ook vaak direct de lievelingskledingstukken en worden vaak gedragen. Het vaak dragen en wassen van nieuwe kleding zorgt ervoor dat de kwaliteit achteruitgaat. Om de kwaliteit en de schoonheid van nieuwe kleren zo lang mogelijk te behouden, geven we in dit blog enkele tips om zo goed mogelijk voor je kleding te zorgen.

Het verwijderen van zachte pillen

Veel sweaters en andere kledingstukken gaan na verloop van tijd slijten, hetgeen resulteert in het ontstaan van pillen. Dit zijn zachte stoffen bolletjes die zich vormen na het vele dragen en wassen van kleding. Je kunt de pillen gemakkelijk verwijderen door de trui met één hand plat te houden en de pillen één voor één af te snijden met een eenvoudig scheermesje.

De wasmachine

Het wassen van kleding is een van de voornaamste oorzaken van het slijten en verkleuren van kleding. Toch is een wasbeurt nodig wanneer een trui of broek vuilresten bevat of niet meer fris ruikt. We raden echter aan om de wasbeurten zo min mogelijk te beperken, zowel om kwaliteits- als milieuredenen.

Een handwas

Veel kledingfabrikanten laten sweaters bedrukken, hetgeen zorgt voor een mooi effect maar minder weerbaar is tegen het wassen in een wasmachine. Het is daarom verstandig om bedrukte kledingstukken te wassen door middel van een handwas. Een handwas is bovendien een stuk milieuvriendelijker dan een wasmachine. Je wast je kleding gemakkelijk met een handwas in een gootsteen of emmer met warm water en een scheutje wasmiddel.

Kleding laten drogen

Net zoals een wasmachine, is de wasdroger niet de grootste vriend van je kleding. Het drogen van kleding in een wasdroger zorgt voor een snelle slijtage, waardoor de kwaliteit achteruitgaat. Ook als je geen gebruik maakt van een wasdroger, raden we aan om kleding nooit uit te wringen maar voorzichtig te drogen op een droogrek.

Verkleurde kleding

Wanneer je een broek of sweater al een langere tijd hebt en vaak gewassen hebt door middel van een wasmachine, is de kans groot dat deze is verkleurd. Zwarte broeken krijgen een grijze gloed en sweaters worden flets. Het is mogelijk om de originele kleur weer terug te krijgen door een kleine hoeveelheid textielverf toe te voegen tijdens het wassen. Deze textielverf is verkrijgbaar in allerlei kleuren en werkt het best wanneer je deze toevoegt aan een handwas.
Reageren is niet mogelijk